Zostaw swoją wiadomość:


Zostaw swoją wiadomość:


Usługi logistyczne - zestaw startowy

Zestaw startowy skierowany jest dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z własną działalnością i potrzebują powierzchni magazynowej obsługiwanej przez doświadczonego operatora logistycznego.

Jednocześnie na wczesnym etapie rozwoju nie posiadają dużych środków na inwestycję. Powierzchnia magazynowa jest jednym z kluczowych kryteriów otrzymania licencji na obrót alkoholem.

Jak transportować wino

Przy zakupie wina na cele związane z działalnością gospodarczą obowiązują zasady i dokumenty związane z przemieszczaniem alkoholu w procedurze zawieszenia poboru akcyzy lub zapłaconej akcyzy. W przeciwnym przypadku można narazić się na poważne konsekwencje karno-skarbowe.

Osoby prywatne, które  przywożą wino z zagranicy (np. jako pamiątkę z urlopu) mogą skorzystać z dość liberalnych limitów. Na przykład na terenie Unii Europejskiej przewieźć przez granicę można nawet 90 litrów win spokojnych, 60 litrów win musujących oraz do 20 litrów win wzmacnianych.

Trzeba jednak wiedzieć, że tego typu limity dotyczą tylko i wyłącznie osób fizycznych, które kupują alkohol na potrzeby własne. A to oznacza, że nie można w ten sposób legalnie kupić alkoholu na fakturę i przewieźć bez odpowiedniego zgłoszenia.

Prywatny przewóz wina

Przywożąc wino z zagranicy, warto zwrócić uwagę na warunki, w jakich odbywa się transport. Oprócz uszkodzeń mechanicznych, do których może dość podczas przewozu butelek wśród innych bagaży, winu może grozić także utrata smaku

O ile samochód nie jest wyposażony w lodówkę, warto zadbać przynajmniej o opakowanie termiczne. Aby napój z fermentowanych winogron nie utracił swojego smaku, zazwyczaj wystarczy styropianowy pojemnik.

Trzeba przy tym zaznaczyć, że biorąc pod uwagę transport wina, bardziej niekorzystną porą roku jest zima. Jeśli napój z fermentowanych winogron przez kilka dni będzie przewożony w temperaturze poniżej zera, to takie warunki mogą powodować wytrącenie kamienia winnego, zmętnienie wina, a nawet pęknięcie butelki pod wpływem zamarzającego płynu.

Najbardziej odpowiednia temperatura dla wina to 8°-10°C w przypadku wina białego oraz 15°-18 °C dla wina czerwonego. Zbyt wysoka temperatura skraca okres przydatności do spożycia, z kolei za niska spowalnia proces dojrzewania. Problemem może być także wielokrotna zmiana temperatury (przymrozki nocą, temperatura pokojowa w dzień). Szczególną uwagę warto zwrócić na wina białe, które są wrażliwsze na wahania temperatury niż wina czerwone.

Przewożone butelki warto czymś przykryć i w ten sposób odciąć dostęp światła. Wystawienie trunku na działanie promieni słonecznych powoduje przyspieszenie dojrzewania oraz wytrącanie się związków siarki, co z kolei wpływa na smak i zapach. Dobrze też przewozić trunek w przewiewnym miejscu.

Poza tym wino pochłania intensywne zapachy, dlatego nie jest zalecane przewożenia tego typu napojów na przykład w jednym bagażu z serami. Butelki najlepiej przewozić się na leżąco, tak aby płyn dotykał korka. Wówczas korek nie wysycha, a butelka zachowuje szczelność.

Profesjonalny transport wina

O ile ewentualne problemy przy amatorskim przewozie wina na własny użytek mogą przynieść chwilowe rozczarowanie turyście, o tyle profesjonalny przewóz musi spełniać o wiele surowsze zasady. Straty w takim przypadku kosztują przedsiębiorcę o wiele drożej.

Wspomniane powyżej czynniki tak samo oddziałują na transport amatorski, jak i profesjonalny. Już tylko 10-stopniowe skoki temperatury mogą kilkukrotnie przyspieszyć starzenie wina w transporcie. Trunek może wówczas tracić na kwasowości, zmianie może ulec smak, kolor i aromat. Zarówno za wysoka, jak i za niska temperatura często prowadzi do rozszerzenia objętości płynu w butelce, jej rozszczelnienia lub nawet pęknięcia. W ten sposób niejednokrotnie szkody doznaje nie tylko towar, ale i kontener

Przy profesjonalnym przewozie zwykle wykorzystuje się kontener chłodniczy, tzw. reefer, który posiada wbudowany agregat chłodniczy. W sytuacji, gdy wykorzystywany jest zwykły kontener, wykłada się go w środku wkładami izolacyjnymi, np. folią termostatyczną.

Sam kontener do przewozu wina, jak każdy, w którym przewożone są artykuły spożywcze, powinien spełniać rygorystyczne wymogi sanitarne. Powierzchnia kontenera musi pozwalać na usuwanie ewentualnych zanieczyszczeń powstałych w wyniku rozszczelnienia lub uszkodzenia towaru. Dodatkowo, kierowca przewożący produkty spożywcze zobowiązany jest do posiadania aktualnej książeczki epidemiologiczno-sanitarnej.

Jeśli komuś zależy na czasie, a przy tym wino przewożone jest w trakcie gorącego lata lub mroźnej zimy, to najlepszym rozwiązaniem będzie transport całopojazdowy. Wówczas wypełniony winem samochód jedzie prosto do celu i nie jest narażony na długie przestoje w niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Jeżeli transport wina prowadzony jest spoza Europy, wówczas warto wziąć pod uwagę transport morski. Przewóz wina statkiem jest o tyle korzystny, że można wtedy liczyć na ustabilizowaną temperaturę i minimalizację drgań.

Transport wina samolotem to opcja najdroższa, a przy tym stosowana dość rzadko. Samolotami przewozi się albo niewielkie partie towaru z dalekich krajów, albo wina najcenniejsze, kolekcjonerskie.

Przewóz wina wymaga staranności

Przywiezienie jednej lub kilku butelek wina z wakacji nie powinno być problemem. Warto starannie zabezpieczyć butelki, tak aby nie uległy uszkodzeniu.

Co innego w przypadku transportu wina lub innych alkoholi w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Biorąc pod uwagę obowiązujące zasady związane zarówno z prawem, jak i bezpiecznym transportem, profesjonalny przewóz wina warto zlecić doświadczonej firmie, takiej jak XBS PRO-LOG, która od lat specjalizuje się w logistyce alkoholi.

Do przewozu tego typu produktów potrzebne są zarówno odpowiednie rozwiązania techniczne, jak również znajomość zasad przewożenia żywności oraz aktualnie obowiązujących przepisów. A trzeba pamiętać, że zakup, transport i opodatkowanie produktów alkoholowych obwarowane są wyjątkowo restrykcyjnymi i szczegółowymi zasadami prawa. 

22.08.2024