Zostaw swoją wiadomość:


Zostaw swoją wiadomość:


Usługi logistyczne - zestaw startowy

Zestaw startowy skierowany jest dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z własną działalnością i potrzebują powierzchni magazynowej obsługiwanej przez doświadczonego operatora logistycznego.

Jednocześnie na wczesnym etapie rozwoju nie posiadają dużych środków na inwestycję. Powierzchnia magazynowa jest jednym z kluczowych kryteriów otrzymania licencji na obrót alkoholem.

Alkohol na Sylwestra. Nie tylko szampan

Sylwestrowa zabawa nieodzownie kojarzy się z szampanem – i to niezależnie od tego, czy myślimy o hucznym balu, imprezie ze znajomymi, czy też o oczekiwaniu Nowego Roku w rodzinnym gronie. Ale szampan to nie jedyna możliwość.  

Kończący się właśnie rok 2020 dla większości z nas był, delikatnie mówiąc, nietypowy. Co więc powiecie na to, by również pożegnać go w sposób inny niż zwykle?

Pomyśleć przy tym trzeba o dwóch punktach programu. Pierwszy z nich to napoje, które będą towarzyszyły nam wieczorem. Drugi wynika z poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym powitamy Nowy Rok?

Wznosimy toast za 2021 rok

Wybierając alkohol na powitanie Nowego Roku można oczywiście iść utartym szlakiem, wybierając wino musujące lub szampana.

Ceny szampanów są wysokie, ale wynika to z wymagań, jakie muszą spełnić. Szampan jest winem elitarnym, ponieważ musi być wytwarzane metodą podwójnej fermentacji, wyłącznie ze ściśle określonych odmian z rodziny pinot.

Jeśli jednak pełnienie obowiązków Świętego Mikołaja nadwerężyło nasz budżet na tyle, że nie możemy pozwolić sobie na oryginał, a jednocześnie nie chcemy wznosić toastów tzw. „ruskim szampanem”, mamy jeszcze kilka innych opcji, w tym dwie szczególnie ciekawe.

Prosecco – bąbelki z Włoch

Prosecco to włoskie, białe wino musujące, wytwarzane głównie w regionach Wenecji Euganejskiej i Wenecji Julijskiej, ale też w całych północnych Włoszech. W ostatnich latach podbiło świat za sprawą delikatnego, owocowego smaku, przystępnej ceny i wszechstronności zastosowania.

Poza tym, że możemy powitać nim Nowy Rok, możemy także podać je jako pobudzający apetyt aperitif. Świetnie sprawdzi się również do przystawek takich jak sałatki, słodkowodne ryby, owoce morza i sery. Pasuje nawet do deserów z owocami.

Wyśmienicie nada się też do koktajli, szczególnie takich jak:

  • Bellini, który składa się z musu brzoskwiniowego i prosecco,
  • Mimoza – składnikami są sok pomarańczowy i prosecco,
  • Aperol Spritz sporządzony z aperola, prosecco i wody gazowanej oraz dużej ilości lodu.

Cava – alternatywa z Hiszpanii

Cava to hiszpańska, a mówiąc ściślej – katalońska wariacja na temat szampana. Z obszaru Alto Penedés pochodzi aż 95% wszystkich butelek, ale można ją produkować w innych regionach Hiszpanii np. w Walencji, Aragonii, Kraju Basków, Rioji.

Jak każde inne wino, cava może posiadać różną zawartość cukrów i od tego określamy jej rodzaj: brut – do 12 g na litr, extra seco – od 12 do 17 g, seco – 17 do 32 g, semiseco – 32 do 50 g, dulce – ponad 50 g / litr.

Podobnie jak prosecco, cava również dobrze sprawdzi się jako aperitif oraz składnik tych samych drinków. Miejmy jednak na uwadze, że jest od niego delikatniejsza, zatem ma mniej musujący charakter.

Kir – królewskie urozmaicenie

Kir royale to doskonały francuski koktajl alkoholowy, najczęściej podawany jako aperitif, choć można nim też wznosić toasty. Składa się z szampana i crème de cassis.

„Zwykły” kir to po prostu schłodzone, lekko musujące białe wino połączone z likierem (z czarnej porzeczki lub innych owoców). Likier można zastąpić syropem lub sokiem. Najczęściej stosuje się proporcję, wg której 10 ml likieru przypada na 90-100 ml wina musującego.  Jako podstawa dobrze sprawdzi się zarówno prosecco, jak i cava.

Kir może też stanowi dobrą odpowiedź na pytanie, co zrobić z resztką szampana, która pozostała po Sylwestrze.

Drinki na pożegnanie 2020 roku

Zanim jednak powitamy Nowy Rok, wypadałoby pożegnać stary. Możemy to zrobić bez alkoholu, serwując lemoniadę, colę z sokiem i cytryną, napój na bazie zielonej herbaty, czy też napoje z mrożonych owoców. Z pewnością jednak wiele osób nie odmówi sobie czegoś mocniejszego.

Do repertuaru imprezowych trunków już dawno weszły chociażby kolorowe wódki smakowe, ale ciekawszym pomysłem mogą być chociażby osobiście przygotowywane koktajle – zarówno te mocniejsze, jak i delikatniejsze. Warto zaskoczyć gości smakiem, którego nie znali i popisać się nową, jakże cenioną towarzysko umiejętnością barmańską. Co podać?

Oto kilka propozycji:

  • Springtime cooler przygotujesz z wódki, soku pomarańczowego, soku z cytryny, blue curacao i syropu cukrowego;
  • Purple passion to drink z soku grejpfrutowego, wódki, kostek lodu, soku z czerwonych winogron;
  • Krew Ludwika sporządzisz z wódki porzeczkowej, soku z limonki, soku z żurawiny i syropu cukrowego;
  • Blue Shark to mieszanka wódki, blue curacao, ginu, soku z cytryny i lodu;
  • Mojito – imprezowy must have – limonka, cukier, mięta, biały rum, kruszony lód, woda gazowana;
  • Cuba Libre – kolejny must have – cola, biały rum, kostki lodu, sok z limonki;
  • Pina Colada – jeden z bardziej lubianych drinków składa się z mleczka kokosowego, białego rumu (zamiast niego można też użyć Malibu), ananasa i kruszonego lodu;
  • Planters Punch to kompozycja ciemnego rumu, soku pomarańczowego, soku ananasowego, soku z cytryny, syropu cukrowego, syropu grenadyny, dashe bittersa (np. Angostura Bitters), kostek lodu, a do tego plaster ananasa do dekoracji;
  • Blue Lagoon to mix wódki, likieru blue curacao, Sprite’a, do tego kostki lodu i plasterek pomarańczy do dekoracji;
  • Green Morning stworzysz z ginu, blue curacao, soku grejpfrutowego, soku pomarańczowego i soku ananasowego;
  • Gin z tonikiem – podajemy z dużą ilością lodu.

Aby Sylwester dał spore pole do popisu domowym barmanom, warto zaopatrzyć barek w wódkę, rum, gin, blue curacao i ewentualnie Malibu. Do tego przydadzą się soki (najważniejsze będą te cytrusowe), a poza tym cytryny, limonki, pomarańcze i zwykły syrop, który można przygotować mieszając cukier i wodę w równych proporcjach.

Jeszcze inną propozycją są alkohole podawane na ciepło. Grzane wino, piwo, grog, poncz, mogą stanowić ciekawą alternatywę dla chłodnych drinków.

Niech ta noc będzie wyjątkowa!

W Sylwestra nie najlepiej sprawdzi się popularne piwo, sama wódka, koniak czy brandy, chyba że… będzie to wieczór konesera, poświęcony właśnie konkretnemu rodzajowi trunku. Wieczór tematyczny, połączony z degustacją kilku rodzajów whisky lub domowych nalewek może być bardzo interesującym sposobem spędzenia ostatniej nocy roku.

Jeśli urządzasz kolację, świetnym pomysłem może być zaserwowanie różnych rodzajów win, odpowiednio dobranych do potraw. Wieczór sylwestrowy jest długi, zatem kolacja składająca się z wielu dań (na wzór francuski) może uczynić pożegnanie roku prawdziwą ucztą. Do wyszukanych potraw dobierz wyjątkowe wina, takie których nie pijesz na co dzień. Szampan będzie wtedy idealnym ukoronowaniem nocy pełnej smakowych doznań.

Cokolwiek wybierzesz, uważaj aby nie przesadzić. Szczególnie zwodnicze bywają lekkie z pozoru drinki. Mieszanie różnego rodzaju alkoholi również jest niewskazane. Pierwszy dzień Nowego Roku dobrze przywitać w dobrej formie – zrób co w Twojej mocy, by był to dobry początek czegoś znacznie lepszego niż rok 2020!

17.12.2020

Zapisz się do Newslettera

PRO-LOG

Najświeższe informacje dotyczące rynku alkoholowego