Nowa ustawa winiarska
Nowa ustawa winiarska ma na celu zharmonizowanie przepisów dotyczących produkcji oraz znakowania fermentowanych napojów winiarskich. Regulacje dostosowano m.in. do aktualnych wymogów unijnych, a nowe rozwiązania mają ułatwić producentom prowadzenie działalności. Spośród zmian, które wprowadza ustawa, wybraliśmy te, które wydają się najważniejsze z punktu widzenia producentów alkoholi.
Mały winiarz może więcej
Nowe przepisy wprowadzają definicję winiarza. Winiarzem może być producent wina, albo plantator (zajmujący się uprawą winorośli).
Dodatkowo, z grupy producentów wyodrębniono jeszcze tzw. małego winiarza. Status małego winiarza uzyskuje osoba, która wyrabia średnio mniej niż 1.000 hektolitrów wina i produkuje wino z owoców własnych. Ważne, że limit ten obliczany jest jako średnia z trzech kolejnych lat winiarskich. Oznacza to, że w poszczególnych latach ilość wytworzonego wina może się od siebie różnić.
Do grupy małych winiarzy należeć może również producent, który dokupuje owoce od sąsiadów z własnego województwa lub powiatów sąsiadujących z tym województwem, przy czym te dokupione nie mogą stanowić więcej niż 50% przetwarzanych owoców.
Procedury dla producentów win
Działalność winiarska wymaga zezwolenia. Do tej pory wydawał je minister rolnictwa, teraz ich wydawaniem zajmie się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Według nowej ustawy działalność gospodarcza w zakresie wyrobu wina przez małego winiarza nie jest działalnością regulowaną i nie podlega wpisowi do rejestru. Drobni producenci wina z upraw własnych nadal jednak będą dokonywać wpisów do Ewidencji Producentów prowadzonej przez KOWR.
Producent zamierzający wytwarzać wino przekazuje Dyrektorowi Generalnemu stosowną informację (formularz znajduje się na stronie KOWR) najpóźniej na 2 tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina. Nie może to jednak nastąpić później, niż 15 września danego roku.
Drobny producent wina z upraw własnych nie będzie musiał uzyskiwać zezwolenia na obrót hurtowy napojami alkoholowymi, jeśli sprzedaje je przedsiębiorcom posiadającym zezwolenie na sprzedaż detaliczną.
Zmiany dla producentów innych alkoholi fermentowanych
Bardzo ważną zmianą, jaką wprowadza nowa ustawa winiarska jest zrównanie producentów win z winogron, z producentami win z innych owoców, a także producentów cydrów czy miodów. Dzięki temu wszyscy producenci napojów fermentowanych będą podlegać w większości tym samym przepisom, zebranym w jednym akcie prawnym.
Co to oznacza w praktyce? Np. dotychczas pominięcie składu podatkowego i zapłacenie akcyzy z góry było możliwe wyłącznie dla producentów wina z upraw własnych. Dzięki nowej ustawie możliwość taką zyskają również producenci innych napojów fermentowanych produkujący je z własnych surowców (lub dokupionych od sąsiada).
Analogicznie – mali winiarze już wcześniej mieli możliwość rozpocząć produkcję wina bez wcześniejszej zgody sanepidu, dopuszczającej zakład do produkcji. Teraz zwolnienie to obejmie także innych (małych) producentów napojów fermentowanych.
Jednocześnie jednak wprowadzono jednoznaczne definicje dotyczące poszczególnych kategorii alkoholi - ustawa zawiera m.in. definicje cydru, perry, miodów pitnych i win owocowych, a producenci będą musieli zadbać o to, by ich napoje były z nimi zgodne.
Te zmiany mogą zwiększyć konkurencję
Podsumowując, z punktu widzenia większości producentów win i napojów fermentowanych, nowe przepisy upraszczają procedury i ułatwiają prowadzenie działalności. W szczególności powody do zadowolenia mają mali producenci – ich działalność będzie teraz wymagała mniejszej biurokracji i ułatwi im konkurowanie z większymi podmiotami.
Ale uwaga – skoro przepisy zostają złagodzone, będzie to z pewnością zachęcało kolejne osoby do spróbowania swoich sił na rynku winiarskim. Przybywać będzie zarówno winnic, jak i kolejnych marek win. A skoro tak, ten i tak ciasny rynek może się okazać jeszcze bardziej nasycony.
Miejmy nadzieję, że również konsumenci coraz chętniej będą zmieniali swoje preferencje, doceniając napoje z polskich winnic. Na pewno sprzyja temu moda na produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące od małych, niezależnych producentów.